Instalarea conductelor pentru stația de aer comprimat – ghid complet

Rețeaua de conducte nu distribuie doar aer comprimat în zonele de producție ale companiei, ci și interconectează compresoarele și alte componente ale instalației de aer comprimat cu întregul sistem.

La instalarea sistemului, pentru a asigura cea mai bună eficiență și fiabilitate posibilă, trebuie luați în considerare mai mulți factori importanți.

În general, rețeaua de conducte trebuie proiectată astfel încât, la capacitate maximă, căderea de presiune aferentă să rămână sub 0,01 bar. De asemenea, este recomandat să se utilizeze numai conducte din metal, care rezistă mai bine la sarcini termice diferite.

Conectarea conductelor de distribuție a aerului comprimat

Cel mai bun mod de a conecta conductele din stația de compresoare la rețeaua de distribuție a aerului este de a utiliza un distribuitor.

Distribuitorul funcționează ca un punct central de alimentare pentru toate conductele de distribuție (fig. 1.1) și, dacă este necesar, permite închiderea sistemului pe sectoare individuale de lucru.

Stație de aer comprimat cu conductă colectoare
Fig. 1: Stație de aer comprimat cu conductă colectoare

Instalarea conductelor în „zona de aer umed”

Instalarea unui colector de condens în așa-numita „zonă de aer umed”, adică pe secțiunile de conducte amplasate în aval de compresoare și în amonte de uscătoare trebuie evitată, pe cât posibil.

Altfel, conducta trebuie să coboare înspre colectorul de condens, care trebuie purjat prin intermediul unui purjor de condens dedicat (fig. 2).

Țeavă cu capcană de condens și purjă
Fig. 2: Țeavă cu capcană de condens și purjă

Conectarea corectă a componentelor

Componentele individuale ale stației de compresoare (compresoare, uscătoare etc.) trebuie conectate la conducta de aer principală de sus în jos. De asemenea, este posibilă conexiunea din lateral pentru conducte începând de la DN 100 (fig. 3 a/b).

 Conectare uscător cu refrigerare și purjor de condens
Fig. 3a: Conectare uscător cu refrigerare și purjor de condens (de sus în jos)
Conexiune la compresor cu compensator axial anti-vibrație
Fig. 3b: Conexiune la compresor cu compensator axial anti-vibrație

Conectarea compresoarelor

Pentru a evita transmiterea vibrațiilor, conectarea compresoarelor la rețeaua de distribuție a aerului trebuie făcută cu conexiuni flexibile. Conexiunile cu furtun sunt adecvate pentru conducte până la < DN 100 (fig. 4). Un suport de fixare anti-vibrație trebuie montat între furtun și primul cot al conductei pentru a se evita forțarea conductelor (fig. 4.1).

Conexiune la compresor cu racord flexibil anti-vibraţie
Fig. 4: Conexiune la compresor cu racord flexibil anti-vibrație

Pentru conducte de la DN 100 în sus, trebuie folosite compensatoare axiale (fig. 3b) în loc de furtunuri, pentru a evita transmiterea vibrațiilor între compresor și sistemul de țevi.

Purjarea corectă a condensului

Eliminarea sigură a condensului este esențială pentru a asigura optimizarea performanțelor și disponibilitatea sistemului de aer comprimat.  Există câteva erori care trebuie evitate, mai ales atunci când vine vorba de instalarea țevilor de aer comprimat.

În ciuda tehnologiei avansate actuale, țevile utilizate pentru a conecta sistemele de tratare a condensului sunt adesea incorect instalate. Însă aceste probleme pot fi evitate foarte ușor, urmând sfaturile simple de mai jos:

Izolarea purjorului de condens

Purjoarele de condens trebuie să poată fi izolate prin intermediul robinetelor cu bilă astfel încât să poată fi îndepărtate cu ușurință din sistemul de aer comprimat pentru efectuarea lucrărilor de întreținere (fig. 2.1).

Dimensiunea conductei colectoare

Pentru a evita contrapresiunea inutilă datorită staționării condensului, conducta colectoare (colectorul) de condens trebuie să fie de minim ½”.

Conexiune de sus în jos

Evacuarea de la purjoare trebuie conectată la colectorul de condens de sus în jos, astfel încât punctele de drenaj să nu se influențeze unul pe altul (fig. 3a (1)).

Colector fără presiune – cu pantă

Colectorul de condens trebuie montat cu o pantă care să asigure curgerea liberă și nu trebuie să fie sub presiune. Purjoarele de condens de la diverse componente ale sistemului (ex. separator centrifugal, recipient de aer, uscător cu refrigerare, filtre de aer) care funcționează la presiuni diferite trebuie să purjeze doar într-o astfel de conductă.

Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie utilizate puncte de conexiune diferite la echipamentul de tratare a condensului (Aquamat).

Mai multe echipamente de tratare

Dacă este necesar, ca urmare a volumelor mari de condens, să se utilizeze mai multe echipamente de tratare, atunci conducta principală de condens trebuie conectată la un distribuitor de condens (fig. 1.2).

Sisteme cu presiune peste 15 bar

Pentru sistemele cu presiuni de peste 15 bar, înainte de intrarea condensului în echipamentul de tratare, trebuie utilizată o cameră de expansiune de înaltă presiune separată.

Share: