Așadar, care este sistemul de compresoare care oferă cea mai eficientă metodă de producere a aerului comprimat fără ulei? Lăsând la o parte ceea ce pretinde fiecare producător, nu există îndoială că cea mai bună calitate, de aer comprimat fără ulei, poate fi obținută atât cu sisteme de compresie uscată cât și cu compresoare răcite cu fluid. Ideal deci, factorul decisiv care trebuie luat în considerare când se alege un sistem de aer este eficiența.
1. Ce înseamnă aer comprimat „fără ulei”?
În conformitate cu ISO 8573-1, aerul comprimat poate fi descris ca fiind fără ulei dacă conținutul de ulei (inclusiv uleiul în stare de vapori) este mai mic de 0,01 mg/m³.
Aceasta reprezintă aproximativ patru sutimi din uleiul conținut în aerul atmosferic. Această cantitate este atât de mică încât de-abia poate fi măsurată şi doar cu aparatură foarte scumpă. Dar ce se poate spune despre calitatea aerului aspirat de compresor?
Aceasta depinde, fireşte, în mare măsură de condiţiile de ambient. Chiar şi în zonele cu un grad normal de contaminare hidrocarburile din aer cauzate de emisiile din industrie şi trafic se pot situa între 4 şi 14m g/m³.
În zonele industriale, unde uleiul este folosit ca mediu de ungere, răcire și prelucrare, conținutul de ulei mineral din aer poate fi mult mai mare de 10 mg/m³. De-asemenea sunt prezente și alte impurități precum dioxidul de sulf, funinginea, metalul şi praful.
2. De ce se tratează aerul?
Orice compresor, indiferent de model, aspiră aerul contaminat, concentrează impurităţile prin compresie şi, dacă nu se iau măsuri pentru a le îndepărta, le eliberează în reţeaua de aer comprimat.
a) Compresoare „oil-free”
Acest lucru este valabil în special pentru aşa-numitele compresoare „cu compresie uscată”, sau „oil-free”. Datorită poluării sus-menţionate, este imposibilă producerea aerului comprimat fără ulei cu un compresor echipat doar cu un filtru de praf de trei microni. În afară de aceste filtre de praf, aşa-numitele compresoare „oil-free” nu au alte componente de tratare a aerului.
b) Compresoare cu fluid sau ulei de răcire
Prin contrast, în cazul compresoarelor cu şurub răcite cu fluid, materiile agresive sunt neutralizate şi particulele solide parţial eliminate de fluidul (uleiul) de răcire.
3. Calitate nedefinită fără tratarea aerului comprimat
Independent de gradul de puritate atins de aerul comprimat după compresor, acelaşi lucru este universal valabil: nu se poate fără сжатого воздуха. Doar cu compresoare, „cu compresie uscată” sau răcite cu ulei, în condiţii normale de aspirație şi cu nivelurile asociate de contaminanți, nu este posibil să se realizeze o calitate definită a aerului comprimat în conformitate cu standardul ISO 8573-1.
În ceea ce priveşte cât de eficientă este producţia aerului comprimat, aceasta depinde de presiune şi gama de debit, precum şi de tipul compresorului necesar. Uscarea corespunzătoare stă la baza tuturor soluţiilor de tratare a aerului comprimat conform cerinţelor specifice aplicaţiei. În general, uscarea aerului comprimat prin refrigerare cu economie de energie este cea mai eficientă metodă.
4. Operații de tratare a aerului comprimat cu sistemul KAESER Pure Air
Винтовые компрессоры moderne răcite cu fluid/ulei sunt cu aproximativ 10% mai eficiente decât cele „cu compresie uscată” sau „oil-free”. Sistemul Pure Air, dezvoltat de KAESER pentru compresoarele cu șurub răcite cu fluid/ulei, și pentru compresoarele „cu compresie uscată”, asigură economii suplimentare de până la 30%.
Conținutul rezidual de ulei din aerul comprimat, realizat prin acest sistem, este mai mic de 0,003 mg/m³ şi este, prin urmare, cu mult sub limita clasei 1 de calitate (în ceea ce privește conținutul rezidual de ulei) prevăzută în standardul ISO. Sistemul conține toate componentele necesare pentru obținerea calității necesare a aerului.
În funcție de aplicație, se aleg uscătoare cu refrigerare sau cu adsorbție (vezi și De ce avem nevoie de aer comprimat uscat?) împreună cu diverse combinații de filtre.
Astfel calitățile de aer comprimat necesare, de aer uscat simplu, aer fără particule și fără ulei, până la aer steril, sunt realizate sigur și eficient în conformitate cu clasele de calitate stabilite de standardul ISO (fig. 1).
