În fiecare an se irosește inutil o mare cantitate de bani din cauza sistemelor de distribuție îmbătrânite sau prost întreținute, care permit ca energia să se piardă în loc să fie utilizată. Rezolvarea acestor deficiențe necesită o gândire atentă și implică multă muncă. Prezentăm în continuare câteva sfaturi utile cu privire la recondiționarea unei rețele de aer comprimat.
1. Cerința de bază: aer comprimat uscat
La planificarea unei rețele noi, se pot evita greșelile care ar putea genera probleme în viitor. Modernizarea unei rețele de aer comprimat existente nu este întotdeauna simplă și este fără rost dacă aerul ce alimentează rețeaua de distribuție este umed. Înainte de a începe o astfel de modernizare, asigurați-vă că aerul este uscat la sursă.
2. Ce se întâmplă în cazul în care există o cădere excesivă de presiune în rețeaua de distribuție a aerului?
Dacă căderea de presiune din rețeaua de aer comprimat este mare, chiar și după instalarea unui sistem de tratare satisfăcător, atunci cauza o constituie probabil depunerile din conducte. Contaminanții din aerul comprimat se depun pe pereții conductelor, reducând diametrul efectiv și îngustând calea de trecere a aerului comprimat.
a) Înlocuire sau suflare
Dacă depunerile sunt foarte aderente s-ar putea să trebuiască înlocuite secțiuni întregi din conducta afectată. Totuși, este posibilă suflarea conductelor dacă diametrul interior este doar ușor îngustat de depuneri, urmată de o uscare completă înainte de a le repune în funcțiune.
b) Instalarea de conducte suplimentare
O bună metodă de a mări diametrul efectiv al unei rețele de aer este de a conecta o a doua conductă în paralel. De-asemenea poate fi instalată o a doua rețea inel dacă diametrul țevilor din rețeaua inel existentă este prea mic (fig.1).
Dacă este corect dimensionată, o conductă suplimentară sau un inel dublu nu numai că elimină problema căderii de presiune, dar în același timp mărește fiabilitatea rețelei de distribuție în general. Altă posibilitate de a îmbunătăți curgerea aerului într-o rețea inel constă în utilizarea conductelor încrucișate (fig. 2).
3. Identificare și eliminare pierderi
Un prim obiectiv al oricăror lucrări de recondiționare trebuie să îl constituie eliminarea, pe cât posibil, a pierderilor de aer din rețea.
a) Determinarea totalului pierderilor de aer comprimat
Înainte de a căuta pierderile individuale, trebuie stabilit volumul total al pierderilor din rețea. Acest lucru este relativ simplu de realizat, cu ajutorul unui compresor – toți consumatorii de aer comprimat sunt conectați dar opriți și se măsoară timpii de funcționare în sarcină ai compresorului într un interval de timp dat (fig. 3).
Rezultatele sunt apoi utilizate pentru a stabili pierderile cu următoarea formulă:
b) Măsurarea pierderilor de aer comprimat la consumatorii de aer
În scopul de a determina pierderile la consumatorii de aer comprimat, trebuie ca în primul rând să se măsoare suma tuturor pierderilor de la toate sculele pneumatice, utilajele și echipamentele conectate (fig. 4).
Apoi se închid robinetele de izolare montate înainte de fiecare consumator și se efectuează iar măsurătoarea pentru a stabili pierderile din rețeaua de distribuție (fig. 5). Diferența dintre totalul pierderilor și pierderile din rețea reprezintă pierderile la consumatori și racordurile acestora.
4. Unde apar majoritatea pierderilor?
Experiența arată că 70% din pierderile dintr-o rețea de aer comprimat apar pe ultimii metri ai rețelei, adică la punctul de racordare sau în apropierea acestuia. Aceste pierderi pot fi de obicei ușor depistate cu ajutorul soluțiilor de săpun sau a spray-urilor speciale.
Rețeaua principală poate prezenta pierderi însemnate numai dacă vechile etanșări cu câlți din rețeaua alimentată inițial cu aer umed, au fost uscate prin alimentarea ulterioară cu aer uscat. Pierderile din rețea sunt detectate cel mai bine cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete.
În momentul în care s-a localizat și eliminat ultima pierdere, iar diametrul efectiv al conductelor este suficient pentru debitul cerut, vechea rețea redevine un sistem eficient de distribuție al aerului comprimat.
Oferim analiză avansată ADA și KESS de determinare a pierderilor de aer comprimat din rețea și optimizarea acesteia pentru a economisi bani și a mări randamentul. Vezi serviciul de analiză și optimizare a rețelei de aer comprimat.