Eliminarea eficientă a condensului din aerul comprimat

Termenul de „condens” este derutant deoarece se poate înțelege greșit că acesta se referă numai la vapori de apă condensați. Aveți grijă! Fiecare compresor funcționează ca un aspirator supradimensionat: aspiră poluanții din mediul înconjurător și îi transmite într-o formă concentrată condensului din aerul comprimat netratat. metode de tratare a aerului

1. De ce se elimină condensul din aerul comprimat?

Utilizatorii care elimină condensul pur și simplu aruncându-l în rețeaua de canalizare riscă amenzi serioase. De ce? Deoarece condensul care se acumulează în timpul producerii aerului comprimat este un amestec foarte dăunător. Pe lângă particule solide, acesta conține cantități din ce în ce mai mari de hidrocarburi, dioxid de sulf, cupru, plumb, fier și alte substanțe datorate creșterii gradului de poluare a mediului. De asta trebuie elaborate metode de tratare a aerului comprimat care respectă normele legale.

În Germania, înlăturarea condensului este reglementată de Documentul privind gospodărirea apelor. Acest document prevede că apa poluată trebuie tratată în conformitate cu „reglementările tehnice general recunoscute”. Aceasta se referă la toate tipurile de condens – inclusiv condensul de la compresoarele industriale „oil-free”.

Există limite legale pentru toți agenții poluanți și pentru valorile pH-ului. Acestea variază în funcție de fiecare stat federal și de ramura tehnică implicată. Limita maximă admisă pentru hidrocarburi, de exemplu, este de 20 mg/l, iar limita pH-ului pentru condensul deversat variază între 6 și 9.

2. Compoziția condensului

tratarea condensului
Fig. 1: Fiecare compresor aspiră vapori de apă și poluanți, împreună cu aerul atmosferic.
Condensul acumulat din aerul comprimat trebuie prin urmare să fie eliberat de ulei și alți contaminanți înainte de a putea fi evacuat ca apă uzată.

a) Dispersie

Condensul poate avea diferite compoziții. În general, dispersia apare la compresoarele cu șurub răcite cu fluid care funcționează cu fluide de răcire sintetice, cum este de exemplu „Sigma fluid S460” de la Kaeser. Acest condens are în mod normal o valoare a pH-ului între 6 și 9, putând fi considerat neutru. În cazul acestui condens, agenții poluanți aspirați din atmosferă sunt reținuți de stratul de ulei ce se formează cu ușurință la suprafața apei.

b) Emulsie

Un semn de emulsie vizibil îl constituie un fluid lăptos care nu se separă nici după câteva zile. Această compoziție apare adesea în cazul compresoarelor cu piston, cu șurub și cu palete culisante care funcționează cu uleiuri convenționale. Agenții poluanți dintr-o astfel de compoziție sunt de asemenea reținuți de ulei.

Datorită amestecului gros, stabil, uleiul, apa și agenții poluanți precum praful și metalele grele nu se pot separa doar prin acțiunea gravitației. Dacă aceste uleiuri conțin compuși de ester, atunci condensul poate fi agresiv și trebuie neutralizat. Tratarea acestui tip de condens este posibilă doar cu echipamente separatoare de emulsie.

3. Eliminarea specializată a condensului

Desigur, este posibilă colectarea condensului și tratarea acestuia de către o firmă specializată. Totuși aceasta generează costuri între 40 și 150 €/m³. Ținând cont de cantitatea de condens acumulată, tratarea locală a acestuia constituie metoda mai economică. Aceasta are avantajul că rămâne de îndepărtat, în conformitate cu reglementările referitoare la protecția mediului, numai 0,25% din volumul original.

Accesați utilajele Kaeser pentru eliminarea condensului.

4. Procesul de eliminare a condensului

a)Eliminarea condensului pentru dispersii

Pentru eliminarea acestui tip de condens se folosește un separator cu trei camere, două camere de separare inițială și o cameră cu filtru de carbon activ ( fig. 2). Separarea propriu-zisă este realizată de forța gravitațională. Stratul de ulei care plutește la suprafața fluidului din camera de separare este colectat într-un recipient și înlăturat ca ulei rezidual. Apa rămasă este apoi filtrată în două etape și poate fi deversată ca apă uzată.

eliminarea economica a condensului din aerul comprimat
Fig. 2: Sistem de separare a condensului pentru tehnica aerului comprimat folosind principiul gravitației (schemă funcțională)

Prin acest proces se economisesc până la 95% din costul tratării condensului de către o firmă specializată. Acest tip de separatoare poate fi furnizat pentru compresoare cu debite de până la 105 m³/min. Dacă este necesar, pot fi conectate în paralel mai multe separatoare.

b)Eliminarea condensului pentru emulsii

În general, pentru tratarea emulsiilor stabile sunt folosite două tipuri de separatoare: Sistemele de separare cu membrană acționează pe principiul ultra-filtrării, utilizând așa-numita curgere transversală. În timpul acestui proces, condensul pre-filtrat curge de-a lungul membranei. O parte din condens penetrează membrana, și părăsește separatorul sub formă de apă curată ce poate fi deversată ca apă uzată.

Al doilea tip de separator utilizează un agent de separare sub formă de pudră. Acesta încapsulează mai multe particule de ulei, formând particule mai mari și mai ușor de filtrat. Acestea sunt reținute cu ușurință în filtre cu o anumită dimensiune a porilor. Apa purificată poate fi evacuată ca apă uzată.

Share: