Economie de energie în funcție de dimensiunea stației de aer comprimat

În vârful sudic al Suediei, pe coasta Mării Baltice, se află orașul de mărime medie Trelleborg. Orașul este punctul de pornire pentru feriboturile care se îndreaptă spre Germania și Polonia, dar și locul de origine al corporației multinaționale care poartă numele său: Grupul Trelleborg.

Compania, fondată în 1905 sub numele Rubber Factory Corporation of Trelleborg, s-a extins și diversificat în mod repetat și s-a dezvoltat într-un grup activ pe plan mondial, specializat în industria polimerilor.

Lars-Göran Larsson discută cu directorul Ronny Perdegård despre întreținerea compresorului.

Trelleborg AB, cu sediul în Trelleborg (Suedia) este furnizor de top la nivel mondial de soluții tehnice din plastic pentru etanșare, amortizare și protecția instalațiilor sensibile în medii solicitante.

Printre produsele companiei, care a fost inițial o fabrică de cauciuc, se numără și sisteme de amortizare și de etanșare, precum și pneuri pentru vehicule comerciale. Astăzi, jucătorul global are 24.000 de angajați în 51 de țări din toată lumea.

Urmele miracolului economic

O mare parte din istoria de peste 100 de ani a companiei Trelleborg este vizibilă și azi. Sediul curent al Grupului Trelleborg este situat în mijlocul clădirilor de fabrică din anii 1950, o perioadă în care compania a cunoscut o extindere globală în mare viteză. Este fascinant faptul că această istorie îndelungă a locului se poate recunoaște încă în clădiri.

Totuși, infrastructura existentă nu mai corespundea cu cerințele energetice ale unei societăți industriale moderne.

Lars-Göran Larsson conduce așa-numitul Program de Excelență în Energie al companiei Trelleborg, care urmărește să optimizeze consumul de energie nu doar în Suedia, ci în întreaga lume. În acest sens, echipa lui Lars-Göran Larsson a trebuit să efectueze, printre altele, modernizarea vechii stații de aer comprimat folosite de Trelleborg.

Deja cea mai mică din cele două compresoare existente genera de trei ori mai mult aer comprimat decât era necesar pentru funcționarea liniilor de producție.

Astfel se risipeau în mod inutil costuri cu energia, dar mai important era faptul că în contractul încheiat pentru o termocentrală independentă, situată în una din clădirile Trelleborg, s-a solicitat o alimentare cu aer comprimat șapte zile pe săptămână, fără oprire, chiar dacă cele trei zone de producție ale companiei Trelleborg nu erau în funcțiune.

Eficiență energetică – problemă de gestionare

Larsson și echipa sa au dezvoltat la începutul anului 2018, cu participarea lui Ronny Perdegård, directorul local al Trelleborg, un plan de acțiune, care are ca scop descentralizarea generării de aer comprimat în cadrul companiei și instalarea de compresoare individuale răcite cu apă în fiecare fabrică.

Pentru a evita o utilizare fără oprire, trebuia procurat un ansamblu compresor suplimentar pentru termocentrală care să asigure furnizarea de aer comprimat pentru funcționarea acesteia independent de celelalte zone de producție.

De asemenea, se dorește reutilizarea în viitor a energiei termice rezultate de la compresoare și alimentarea pompei de căldură cu aceasta, lucru care ar aduce economii importante de costuri la încălzirea clădirilor.

Pentru a asigura redundanța indispensabilă și pentru a fi pregătiți pentru urgențe, conductele de țeavă ale configurării centrale inițiale au rămas montate și pot fi utilizate, de exemplu, la operațiunile de întreținere pentru a furniza aer comprimat de la o altă stație descentralizată la stația unde tocmai are loc operațiunea întreținere.

La momentul oportun

Pentru punerea în aplicare a planului, echipa Trelleborg au cerut asistență din partea KAESER KOMPRESSORER Täby, iar experții de aici au efectuat o analiză detaliată de consumi și presiune pentru a determina corect configurația compresorului.

Pe lângă îndeplinirea cerințelor, compresoarele trebuiau să fie similare în dimensiune și design, pentru a simplifica lucrările de service și întreținere. „La măsurători și configurare am avut o experiență foarte bună cu KAESER”, spune entuziasmat Lars-Göran

Trelleborg este numele și sediul concernului multinațional din Suedia.

Share: