Instalarea corectă a compresoarelor industriale

Locul de instalare și mediul de lucru al unui sistem de aer comprimat influențează considerabil eficiența și fiabilitatea generării aerului comprimat. Aici sunt trei reguli care merită amintite…

1. Păstrați curățenia în stație

Nivelul de curățenie și întreținere din multe sisteme de aer comprimat lasă mult de dorit, chiar dacă nu arată ca cel prezentat în fig. 1. Mai presus de toate, curățenia înseamnă protecția echipamentelor împotriva prafului.

statie negijata de aer comprimat
Fig. 1: Stație de aer comprimat de aer neglijată

Dacă nu se iau măsuri, filtrul de admisie al compresorului se va colmata rapid; ceea ce înseamnă costuri de întreținere mai mari și performanțe reduse, dar, de asemenea, este afectată în mod negativ și răcirea cu aer.

Consecințele ulterioare pot include staționări costisitoare din cauza supra-încălzirii, scăderea capacității uscătoarelor și, în final, acumularea condensului. Aceasta, la rândul său, poate provoca daune grave la consumatorii de aer și poate avea un impact negativ asupra calității produselor.

De aceea, în cazul în care expunerea la praf nu poate fi evitată prin instalarea într-un loc fără praf, trebuie utilizat un filtru sac pentru a curăța aerul aspirat (fig. 2a, 2b).

Filtru compresor sac pentru aer
Fig. 2a: Filtru sac pentru aer (la aspirație)
Filtru compresor sac pentru aer
Fig. 2b: Filtru sac pentru aer (spre compresor)

2. Asigurarea temperaturilor moderate

În primul rând, în timpul lunilor de iarnă, sistemul de aer comprimat nu trebuie expus la temperaturi negative, deoarece acesta asigură producția și transportul de aer comprimat umed înainte de tratament; în caz de îngheț, condensul din țevi va îngheța și el, rezultând întreruperi în funcționare.

În al doilea rând, performanțele de ungere ale uleiurilor și lubrifianților utilizați în sistemele de aer comprimat se reduc semnificativ la temperaturi sub +5° C. Inutil să spunem, acest lucru poate conduce la avarii în sistem.

În timpul lunilor de vară, deoarece 100% din energia electrică consumată de compresor este transformată în căldură, este important să se asigure – în măsura în care este posibil – ca temperatura din camera compresorului să nu depășească prea mult temperatura ambiantă exterioară. În caz contrar, motoarele și componentele electrice pot să se supraîncălzească iar uscătorul se poate supraîncărca din cauza răcirii insuficiente a compresoarelor.

Din nou, aceasta conduce la acumularea condensului și degradarea performanțelor echipamentelor consumatoare de aer. În cel mai rău scenariu, ventilația insuficientă poate conduce la acumularea căldurii până când toate compresoarele / uscătoarele se opresc în avarie iar sistemul de alimentare cu aer este scos din uz.

Toate aceste probleme pot fi evitate foarte simplu prin menținerea unei temperaturi moderate în camera compresorului. Acest lucru poate fi garantat pe tot parcursul anului cu sisteme de răcire care reglează în mod automat echilibrul termic din stația de compresoare prin recircularea de aer cald, controlată termostatic (fig. 3).

instalare compresor industrial
Fig. 3: Stație de aer comprimat cu recirculare de aer termostat

3. Stație ușor de întreținut

Deși compresoarele moderne și componentele de tratare aer necesită mult mai puțină întreținere decât echipamentele mai vechi, ele nu sunt complet fără întreținere. Prin urmare, sistemele trebuie instalate în așa fel încât să se asigure un acces ușor și sigur la toate zonele relevante pentru service.

Fiabilitatea și performanța maximă a sistemului de aer comprimat pot fi atinse doar în cazul în care sunt strict respectate cele trei puncte de mai sus.

Share: