Economii de energie prin optimizarea presiunii în sistemul de aer comprimat

Eficiența unui sistem de aer comprimat nu depinde doar de presiunea de lucru corectă. Acțiuni corective mici pot avea foarte adesea influențe mari.

În multe cazuri, conexiunea la sculele pneumatice se prezintă astfel: în așteptare, presiunea la grupul FRL este de 6,1 bar iar la sculă avem 6,0 bar. Totuși, această presiune nu este aceeași cu presiunea din timpul lucrului.

Cădere de presiune la nivelul sculelor pneumatice – ce este de făcut?

Măsurarea presiunii la nivelul sculei pneumatice indică uneori o scădere considerabilă de presiune. În exemplul următor, această scădere este de 2 bar; cu alte cuvinte scula pneumatică livrează doar 54% din performanțele sale nominale.

Sculă pneumatică cu furtun spiralat
Exemplu: Sculă pneumatică cu furtun spiralat – presiune de 6,0 bar fără consum de aer comprimat 4,0 bar cu scula în funcțiune = 2 bar cădere de presiune în timpul funcționarii sculei: doar 54 % din performanțele nominale!
optimizarea presiunii în sistemul de aer comprimat scule pneumatice
Separatoarele de condens și furtunurile spiralate sunt o pierdere de energie: adoptați în schimb uscarea centralizată și folosiți furtunuri netede

În general cauzele pot fi remediate foarte ușor:

  • Conexiune cu secțiune insuficientă: utilizați un cuplaj rapid cu secțiune de curgere mărită;
  • Reglaj incorect al regulatorului de presiune: deschideți regulatorul mai mult;
  • Presiune prea mică în sistem: creșteți presiunea în sistem sau instalați o conductă de aer comprimat cu un diametru mai mare;
  • Furtunul spiralat este prea mic: utilizați un furtun spiralat mai mare sau, preferabil – un furtun neted;
  • Cădere de presiune în separatorul de condens local: uscați aerul comprimat la nivel central (separatorul devine de prisos).

Aceștia sunt pașii simpli pentru a restabili presiunea optimă la scula pneumatică (6 bar, în acest caz) și funcționarea acesteia la 100% din capacitate.

Economie de energie în sistemul de aer comprimat – în sensul corect

Regulatoare de presiune din compresor afectează eficiența utilizării aerului comprimat într-o măsură mai mare decât se estimează în general.

În acest exemplu, sistemul de aer comprimat funcționează între 8 și 10 bar. Presiunile de 7,5 și respectiv 9,5 bar de la punctele de racordare sunt reduse la 6 bar de un regulator de presiune.

economii de energie scule pneumatice
Pur și simplu este o risipă de energie: raportul de compresie mai mare decât este necesar, cu reducerea presiunii la consumatorii de aer comprimat…

Pentru a economisi energie, presiunea din sistem este redusă între 6,8 și 7 bar. Aceasta înseamnă că în rețea este disponibilă o presiune de 6,1 bar la punctele de racordare, dar pentru scula pneumatică rămân numai 4 bar disponibili.

optimizare scule pneumatice
…în schimb, reduceți presiunea din sistem și deschideți mai mult regulatorul de presiune

Această configurație are consecințe nedorite: prelucrarea durează mai mult, rezultatele pot fi necorespunzătoare din cauza presiunii insuficiente iar compresoarele funcționează mai mult decât este necesar.

Pe de altă parte, economiile dorite pot fi atinse cu ușurință și fără probleme nu doar prin reducerea presiunii sistemului, dar, de asemenea, și cu ajutorul furtunurilor netede, prin eliminarea separatoarelor de prisos și prin deschiderea regulatoarele de presiune de la consumatorii de aer.

Share: