Există trei moduri de a distribui aerul comprimat de la sistemul compresor până la punctele de utilizare: conductă simplă cu ramificații, inel principal sau rețea de distribuție.
Stabilirea celui mai adecvat sistem de distribuție depinde de tipul întreprinderii. Atunci când ne uităm la utilizarea eficientă a aerului comprimat, este important nu numai să ne concentrăm pe producția de aer cu economie de energie, dar să luăm în considerare, de asemenea, și cea mai eficientă metodă de distribuire a aerului.
Conductă simplă cu ramificații
Instalarea unei conducte cu diverse conexiuni către consumatorii individuali (fig. 1) este relativ simplă. Lungimea conductei necesare pentru traseul principal este relativ scurtă, dar trebuie să aibă un diametru suficient de mare pentru a satisface întreaga cerere a sistemului de aer comprimat.
Aceasta înseamnă că diametrul conductei trebuie să fie semnificativ mai mare decât la conductele pentru inel principal sau rețea de distribuție a aerului comprimat. Conductele de conexiune la consumatorii de aer, de asemenea, trebuie să fie mai mari în diametru, din cauza distanței crescute față de conducta principală.
În plus, această soluție nu permite închiderea pe secțiuni a sistemului, în scopul de a facilita extinderea sau activitățile de curățare, de exemplu. De aceea conducta simplă cu ramificații este cea mai potrivită pentru întreprinderi mici.
Inel principal de distribuție
Instalarea unui inel principal (fig. 2) este mult mai complexă dar are un avantaj major față de conducta simplă: dacă se face comparația la același consum de aer comprimat, lungimea și diametrul conductelor de conectare pot fi reduse la jumătate. Prin urmare, pot fi folosite conducte cu diametru mai mic pentru aceeași capacitate.
Conductele de conectare sunt foarte scurte și doar rareori sunt instalate conducte mai mari de DN 25. De asemena, trebuie prevăzuți un număr suficient de robineți de izolare pe inelul principal, deoarece aceștia permit ca anumite secțiuni ale conductei să fie scoase din funcțiune pentru extindere sau activități de curățare, lăsând restul instalației de aer să funcționeze normal.
Rețea de distribuție
O rețea de distribuție a aerului comprimat este perfectă pentru companiile cu instalații mari. Designul este foarte similar cu un inel principal, dar include legături longitudinale și transversale suplimentare, care transformă sistemul într-o adevărată rețea de conducte a aerului comprimat (fig. 3).
Desigur, acest sistem este cel mai complicat de instalat, dar orice efort suplimentar este mai mult decât recompensat de avantajele pe care le aduce. Structura de tip rețea oferă o sursă sigură și eficientă energetic de aer comprimat pentru hale de producție mari, fără să fie nevoie de conducte cu dimensiuni excesiv de mari.
Dimpotrivă, diametrele conductelor pot fi păstrate la o dimensiune similară cu cele dintr-un sistem inelar instalat într-o întreprindere mică sau mijlocie. Sistemul are și avantajul că poate fi închis pe secțiuni, în funcție de necesități.
Proiectarea conductei principale
Funcția unei conducte principale de aer comprimat este de a conecta conductele individuale de distribuție pentru diferitele zone (clădiri) de producție cu stația generatoare de aer comprimat.
Dimensiunile și capacitatea unei conducte principale de aer comprimat sunt dictate de debitul total de aer livrat de compresoare în sistemul de aer comprimat. Se va avea grijă la căderea de presiune aferentă să nu depășească 0,03 bar.
Aer de la un singur compresor
Dacă un singur compresor de aer comprimat furnizează aer către mai multe zone (ex. hale de producție), atunci conductele aferente pentru fiecare zonă trebuie să fie capabile să asigure volumul maxim de aer comprimat cerut de respectiva zonă. Din nou, căderea de presiune aferentă nu trebuie să depășească 0,03 bar.
Conductele grupate într-un distribuitor din stația de aer comprimat oferă avantajul de a putea închide cu ușurință sectoare întregi de lucru, după necesități. De asemenea, prin adăugarea echipamentului de măsurare a debitului, se poate determina cu ușurință consumul de aer al fiecărei zone (fig. 4).
Aer de la mai multe compresoare
Dacă mai multe compresoare furnizează aer comprimat pentru un sistem de distribuție mare, atunci conductele trebuie să aibă suficientă capacitate pentru a fi capabile să furnizeze debitul maxim de aer de la cele mai mari compresoare din fiecare zonă de producție.
Din nou, căderea de presiune între fiecare compresor și punctele de distribuție nu trebuie să depășească 0,03 bari, altfel devine necesară instalarea unor sisteme de reglare complicate și costisitoare (fig. 5).