Fabrica Ionel

Fabrica Ionel este o întreprindere de top din industria ușoară din Republica Moldova. Aceasta produce textile pentru branduri de îmbrăcăminte de renume mondial. Produce haine de diferite mărimi și culori, inclusiv pentru Armani sau Gucci, care sunt purtate celebritățile din toată lumea.

O afacere cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de dolari SUA și care angajează peste 1000 de persoane în Moldova, creează haine elegante atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Provocările firmei

Textilele care ies de pe porta fabricii trebuie sa fie de cea mai înaltă calitate, iar pentru asta trebuie utilizate utilaje de calitate industrială.

Aerul comprimat este o componentă cheie de pe linia de producție. Astfel compresoarele din fabrică trebuie să livreze performanța necesară, să reziste în condiții de utilizare prelungită și să poată fi deservite fără întârziere.

Am fost contactați de fabrica Ionel în 2016 pentru evaluarea stației de aer comprimat din acel moment, care era compusă din:

  1. Compresor cu șurub Remeza BK100E-8 cu motor electric 75 kW, debit 12,8 m³/min presiune maximă 8 bar, presiune de lucru 7,5 bar;
  2. Compresor cu șurub Remeza BK50-10 cu motor electric 37kW, debit 4,8 m³/min, presiune maximă 10 bar, presiune de lucru 7,5 bar;
  3. Compresor cu șurub Airpol 37 cu motor electric 37 kW, debit 5,41 m³/min, presiune maxima 10 bar, presiune de lucru 7,5 bar;
  4. Compresor cu șurub Airpol 45 , cu motor electric 45 kW, debit 7,75 m³/min, presiune maximă 8 bar , presiune de lucru 7,5 bar.

Problema stației curente era pierderea de aer comprimat. Astfel compania achita pentru pierderi de energie electrică, cum am demonstrat mai târziu, 13000€ pe an.

Am recomandat efectuarea unei analize ADA de la Kaeser, pentru a depista sursa pierderilor de aer comprimat, și recomandarea ulterioară a unor soluții.

Analiza ADA

Pentru evaluarea corecta a cantitatii de aer comprimat necesara pentru functionarea fabricii, am monitorizat consumul de aer comprimat în 4 regimuri de lucru a tuturor consumatorilor din fabrică, timp de 14 zile fiecare.

Pentru monitorizare am utilizat sistemul ADA de la Kaeser, inregistrand secvențele de mers in sarcina a compreasoarelor.

Pentru a interpreta corect datele măsurate, am monitorizat și fluctuațiile presiunii sistemului, utilizand senzori electronici de presiune (semnal analogic de 4-20 mA).

Rezultate analiza ADA

În urma analizei ADA, am depistat pierderi mari în rețeaua de aer comprimat de 8m³/min, echivalent cu 13000€ pe an.

Recomandări și acțiuni

La momentul analizei, în 2016, am recomandat optimizarea stației de aer comprimat pentru diminuarea pierderilor, din cauza neetanșietății rețelei de distribuție sau prin pierderile de la consumatorii finali. 

Acest fapt va avea ca efect scăderea consumului energetic al stației de compresoare, respectiv scăderea cheltuielilor. 

Damicom Utilaje a efectuat lucrări de optimizare a consumului și a pierderilor de aer comprimat.

După o analiză ulterioară, pierderile de aer comprimat au fost de 2m³/min., echivalent la 3500€ pe lună. Astfel am făcut economie de 9500€ pe lună. (Inițial erau pierderi de 8 m³/min, echivalent la 13000€ pe lună).

Instalarea compresoarelor Kaeser

După 4 luni, am fost contractați sa înlocuim compresoarele existente de la Remeza cu compresoare Kaeser. 

Pentru consumul necesar de aer comprimat al fabricii, am ales următoarea combinație de la Kaeser:

Rezultate:

Am diminuat consumul de energie cu 40% în comparație cu stația precedentă de la Remeza, economiile echivalând cu 18000€ pe an

De asemenea, putem diminua cheltuielile anuale cu mentenanță rezervoarelor mai mari de 1000 litri cu 65%.

Am eliminat petele de ulei de pe rețeaua de aer comprimat și consumatori, incluzând și acționările pneumatice de la consumatori.

Concluzie

În 4 ani, fabrica își va recupera integral cheltuielile suportate pentru compresoarele noi doar din economiile de energie și de mentenanță de care beneficiază datorită noilor compresoare Kaeser.

V-a plăcut studiul de caz? Putem face la fel și pentru dvs. Contactați-ne!

Share: